sobota, 12 lutego 2011

CEBULOWE KOKILKI Z TATAREM

2 spore cebule
tatar
ogórek konserwowy
pieczarki konserwowe
żółtko
sól, pieprz i zioła do smaku

Obrane cebule przekrawamy w poprzek na pół. Ostrożnie wyjmujemy środki, pozostawiając zewnętrzną ściankę, aby cebula utworzyła kokilki (=miseczki).
Wnętrze cebul posypujemy ziołami prowansalskimi. Część wydrążonej cebuli kroimy w drobniutką kosteczkę, podobnie jak ogórek konserwowy oraz kilka pieczarek z octu. Wszystko mieszamy z tatarem, dodajemy surowe żółtko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym tatarem wypełniamy cebulowe kokilki. Wierzch kokilek można przybrać gałązką zielonej pietruszki i paseczkiem żółtej papryki. Jemy przecież również oczami, więc warto poszaleć z kolorami