sobota, 12 lutego 2011

RACUSZKI RYBNE

300g filetów z dorsza
łyżka soku z cytryny
nieduża cebula
łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
2 szklanki mąki kukurydzianej
20 g drożdży
1/4 łyżeczki cukru (dla drożdży)
łyżeczka soli

Filety skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce. Drożdże zalać 3-4 łyżkami letniej wody z cukrem. Rybę i cebulę zmielić, dodać tymianek, pieprz, sól i zmiażdżony czosnek. Do przesianej mąki dodać drożdże i szklankę ciepłej, przegotowanej wody i wyrabiać aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Dodać rybę z dodatkami i wymieszać na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nakładać łyżką na patelnię formując placki i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z sosem o wyrazistym, pikantnym smaku i surówką z białej kapusty, marchwi i pora.