sobota, 12 lutego 2011

Przepisy Diety Dukana cz1.

FAWORKI Z PIERSI INDYKA I KURCZAKA

Pierś indyka lub z kurczaka
Odrobina oleju do przetarcia patelni (normalnie w głębokim oleju)

Mięso pokroić w cienkie prostokąty wielkości faworków.
Naciąć w środku i przewinąć tak jak faworki.
Smażyć na patelni przetartej odrobiną oleju do ładnego przyrumienienia.

W okresie warzywno-proteinowym można serwować z dowolnymi warzywami dozwolonymi w tym cyklu Kotleciki gyros składniki: 1pierś z kurczaka , 2 białka ,2 płaskie łyżeczki przyprawy do gyrosa(Kamis) , 3 łyżeczki otrąb pszennych . Wykonanie : pierś pokroić w drobną kosteczkę ,białka ubić na sztywno dodać do nich pokrojoną pierś , przyprawę , otręby , na patelnie teflonową nalać wody tak aby pokryła dno patelni dodać szczyptę Vegety . Nakładać łyżkom na patelnie nakryć pokrywkom , smażyć z dwóch stron . Podawać posypane natkom pietruszki


składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w pół szklanki wrzącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia
Z 3 jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka z odrobina soli ubijamy na sztywna pianę. Żółtka miksujemy dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, dodajemy serki, dalej miksując, wlewamy letnią żelatynę i aromat, miksujemy. Próbujemy, czy jest dostatecznie słodkie, jesli nie, dodajemy słodziku. Dodajemy pianę i mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlewamy do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawiamy do lodówki. Jak lekko zastygnie, powtarzamy czynności z pozotałych jajek i serków, z tym, że żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej kawy ( ja dałam 2 łyżeczki kawy i 4 łyzeczki żelatyny). Mozna dodac troche kakao, wówcas nabiera ładniejszego koloru. Aromatu juz nie dodajemy. Wle3wamy masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypujemy cynamonem.

Bardziej wprawione mogą zrobić blat bezowy jako spód. Mnie nie wyszedł, ale podam przepis:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania

Białka ubijamy z odrobina soli na sztywna piane. Podobno nalezy ubijac na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy słodzik. Gotową mase możemy wyłożyc do tortownicy na papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego i tu jeden przepis podaje na 120 stopni na 45 min, a drugi na 80 stopni na 2 godziny. JA robiłam wg pierwszego i nie wyszło. Z wierzchu zbrazowiało, a spód był płynny. Moze mam stary piekarnik.
Po wystygnięciu, zdejmujemy z papieru i mozemy wykładać na blat masę serową

FILET Z DORSZA POD PIERZYNKĄ

Rybkę rozmrozic, pokroic na mniejsze kawaleczki tak 5x5cm, osolić.
Kawałki dorsza obtoczyć w jajku a następnie w mące kukurydzianej i układać w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą z oliwek.
Na wierzch wylać 2 "rozbełtane" i osolone jaja. Posypać bazylią.
Piec w piekarniku w 100stopniach ok pol godziny.

KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA

  • 2 piersi z kurczaka zmielone
  • 1 jajko
  • 1 mala cebula
  • Troche pietruszki
  • Przyprawy (sol, pieprz, rosemary)
Cebule i pietruszke umyc i drobno posiekac. Wszystko razem dokladnie zagniesc i uformowac w kulki (jak tradycyjne mielone).
Gotowac na parze.