sobota, 12 lutego 2011

RYBA PO WŁOSKU

Składniki:
ryba, np. mintaj (kostki albo filety)
marchew
cebula
sok pomidorowy
pół papryki czerwonej, pół zielonej, żółtej
czosnek
bazylia, oregano, pieprz, tymianek (co kto lubi)

w oryginale - ser żółty, (można z żółtym zrobić dla rodzinki) ja robiłam eksperymenty z twarogiem 0%, nawet okazało się jadalne

warzywa pociąć grubo, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią do mikrofalówek zostawiając szparę
grzać w mikrofalówce ok 4-5 min na pełnej mocy
położyć rybę, przyprawić czosnkiem, pieprzem i czym się tam lubi
zalać sokiem pomidorowym
mikrofalować ok 5-6 min na pełnej mocy (przykryte ze szparą)
następnie wyjąć toto, zlać nadmiar płynu, (żeby nie było wodniste, bo się źle zapiecze z serem), posypać serkiem, w oryginale żółtym serem - w naszym przypadku zostaje twarożek, albo nic
można przyprawić na koniec świeżą bazylią